A fermentált élelmiszerek nagyon értékesek. A fermentáció, más néven tejsavas erjedés során, nagyon sok hasznos enzim keletkezik. Az enzimek a szervezetünk bio katalizátorai, amelyek nélkül nagyon sok folyamat, ami a szervezet kifogástalan működéséhez elengedhetetlen, nem zajlik le. A természetgyógyászat legütősebb kezelése, az enzimterápia.
Hagyományos fermentált élelmiszerek
A hagyományos konyha sok fermentált élelmiszert ismert. A fermentáció egy hatékony módja volt a hűtőszekrény előtti időkben, a zöldségek tartósításának. Például a savanyú káposzta, a kovászos uborka, vagy a koreai kimcsi. De fermentált élelmiszer az aludttej, a kefír, de még az ecet is. De gyümölcsöket is remekül lehet fermentálni, erről itt találhatsz információt. Ebben a videóban egy kipróbált, és nagyon bevált kovászos uborka receptet mutatunk be, amely kenyér nélkül is egészen kiváló kovászos uborkát eredményez, mindössze 4-5 nap alatt.
Kovászos uborka kenyér nélkül
Hozzávalók:
- 3 kg uborka (kovászolni való)
- 2 csokor kapor (már felmagzott)
- 2 ek só
- 1 fej fokhagyma (kisebb)
- 3 l víz (hideg)
Az elkészítésről nézd meg a videót!
Sziasztok!
Ezt az elkészítési módot ismerem, én is így készítem, és igen tök finom!Nekem viszont nincsen ilyen szuper edényem hozzá, én üvegben szoktam készíteni.
Ezt a fermentáló edényt hol lehet beszerezni, -nagyon szuper és szép is!
Szia Julika, mi az Amazon-on vettük. 🙂