Táplálkozásunk legyen táplálékozás! Táplálék-ozás.
Azaz a szervezetünk számára szükséges tápanyagok (táplálék) biztosítása.
Táplálkozásunk elsődleges feladata, hogy az élelmiszerrel szervezetünkbe juttassuk a nélkülözhetetlen tápanyagokat, melyek szervezetünk optimális életműködéséhez, felépítéséhez és az anyagcsere folyamatok szabályozásához szükséges üzemanyagok. Három csoportba soroljuk őket:
– testépítő anyagok: fehérjék, ásványi anyagok, víz, keményítő, cukrok;
– energiaforrások: fehérjék, zsírok, szénhidrátok;
– biokatalizátorok: vitaminok, ásványi anyagok, enzimek.
Mi a biokatalizátorok legfontosabb szerepe?
A biokatalizátorok legfontosabb szerepe az élő sejtek kémiai vezérlésében van. Ezek segítségével az élő sejtek képesek a testépítő anyagokat és az energiaforrásokat átalakítani olyan anyagokká, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezért a testünkben felhalmozott biokatalizátor készlet meglehetősen ellenállóvá tesz bennünket a legkülönbözőbb külső behatásokkal szemben. Például ellenállóbbak leszünk a baktériumok, vírusok okozta megbetegedésekkel szemben, s ha mégis elkapunk valami bacit azt gyorsabban és hatékonyabban győzzük le.
Mi határozza meg az élelmiszerek biológiai értékét?
Az élelmiszerek biológiai értékét azok tápanyagtartalma határozza meg. A biológiai érték annál nagyobb, minél jobban fokozza szervezetünk fejlődését és ellenálló képességét, minél jobban lassítja az öregedést, illetve segíti a beteg szervezet gyógyulását. Természetesen a legértékesebb az a táplálék, amely eredeti formájában tartalmazza a tápanyagokat.
Naponta elegendő tápanyagtartalmú ételt kellene fogyasztanunk. Sőt, a legjobb az lenne, ha egyet jelenthetne az élelemmel.
Mi okozza az élelmiszerek drasztikus tápanyagtartalom-csökkenését?
Ételeink tápanyagtartalma azonban (sajnos) nagy változáson ment át az utóbbi 100 évben. És egyáltalán nem megnyugtató módon. Legfontosabb tápanyagforrásaink, a zöldségek és a gyümölcsök sem kivételek ez alól. Naponta 80-100 kg zöldségre és gyümölcsre lenne szükségünk, ha azokból szeretnénk a megfelelő tápanyagmennyiséget magunkhoz venni. De úgy is mondhatjuk, hogy naponta 80-100 kg zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk, hogy megfelelően táplálkozzunk. Ennyit megenni akkor is képtelenek lennénk, ha rendelkezésünkre állna nap, mint nap.
De mi az oka annak, hogy ennyire megcsappant ezeknek a növényeknek a tápanyagtartalma? Egyrészt a tömegtermelés, amely inkább a mennyiségről, mint a minőségről szól. Másrészt a termőtalaj kimerülése annak következtében, hogy a tápanyagokat a műtrágyákkal csak részben, egyoldalúan pótolják vissza. A természetességnek még csak a látszata nélkül is.
Mit tehetünk?
Mit tehetünk mégis az egészséges táplálkozás, az elégséges tápanyagbevitel érdekében? Erről szól a következő bejegyzésem.
Jó egészséget kívánok! Fabriczius Éva 🙂
Univerzális orvosság?
Univerzális orvosság? Valóban igaz, hogy a ganoderma a modern betegségek ellenszere, és „univerzális orvosság” minden betegségre? Yukio Naoi, Kiotói Egyetem Élelmiszeripari Tudományos Kutatóintézet: „A ganoderma valóban univerzális orvosság?”...
Trackback/Pingback