Gyógyítás hagymafélékkel
A vöröshagyma és a fokhagyma nem hiányozhat egyetlen magyar konyhából, háztartásból sem. A legerősebb baktériumölők közé tartoznak. A hagymafélék között a legismertebbek és leggyakrabban használtak. A népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazta. Eleink asztalán nap mint nap megtalálhatóak voltak.
Nálam is mindennapos a használatuk. A vöröshagyma számomra az orrdugulás első számú fegyvere nyersen fogyasztva. Megöli a gyomorban és a bélrendszerben lévő kórokozókat, jó hatással van a bélflórára és az emésztésre. Gyakran főzök belőle hagymateát, vagy egyszerűen felszeletelem, tálcára terítem, és hagyom, hogy illóanyagai megtisztítsák körülöttünk a levegőt. Használtam már méhcsípés ellen is. Félbevágtam, és a csípésre szorítottam. Ezáltal a seb fel sem dagadt. Fokhagymával isteni salátaöntet készíthető, ha összezúzva, csipet sóval kefirbe rakjuk. Főzelékek ízvilágának gazdagítására is használom. Miután elkészültem az étellel és lezártam a gázt szórom a tetejére, így ízében és hatásában is a legjobbat hozom ki belőle. Alacsony vérnyomásúak egyszerre kis mennyiséget egyenek fokhagymából, mert vérnyomáscsökkentő hatása van.
A vöröshagyma (Allium Cepa)
Népies nevei: hajma, Mózes-pecsenye, vereshagyma, zsidószalonna.
A vöröshagyma egyike a legősibb termesztett növényeinknek. Már az egyiptomiak is nagy becsben tartották. Ismerték és használták a görögök és a rómaiak is. Napjainkban is leginkább nyersen használjuk fel. Főtt és sült ételek egyik legkedveltebb ízesítője.
Ha gyorsan szeretne betegségéből felgyógyulni, akkor a vöröshagyma kitűnő választás.
A vöröshagyma antibiotikus, fertőtlenítő, antimikrobiális és szélhajtó tulajdonságai miatt távol tartja a fertőzéseket. Ezért megelőzésre is kiválóan alkalmas. Vizet, proteint, olajokat, keményítőt, rostokat, ásványi anyagokat, kalciumot, C- és komplex B-vitamint, valamint vasat tartalmaz.
Vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő és köhögéscsillapító hatású. Sok egészséges anyagot tartalmaz, antibakteriális, vércukorcsökkentő hatása van, asztma ellen is segít. A hagymalevet és -szirupot háziszerként köhögés, légúti gyulladások és puffadás ellen alkalmazzák.
Fogyasszon naponta egy vöröshagymát, hogy
- ne legyenek emésztési gondjai;
- megszabaduljon az álmatlanságtól és az alvási problémáktól;
- megelőzze a rák, főleg a vastagbélrák kialakulását;
- védje szíve egészségét;
- csökkentse koleszterinszintjét;
- megelőzze a fogszuvasodását, enyhítse esetleges fogfájását;
- elkerülje a menstruációs görcsöket!
Hagymatea készítése:
Megfázásra, köhögés csillapítására: Karamellizálj 4-5 evőkanál cukrot, majd öntsd fel 1 liter vízzel. Amikor a cukor feloldódott 3 fej közepes nagyságú hagymát héjastól, felszeletelve tegyed bele, és főzd 20-30 percig. Az elpárolgott vizet pótold. Amikor iható hőmérsékletűre hűlt, szűrd le, és tegyél bele 3-4 evőkanálnyi mézet. Fontos, hogy megvárd, amíg lehűl, hogy a méz hatóanyagai is megmaradjanak.
Elhelyezése és gondozása a kiskertekben:
Gyorsan és egyszerűen nevelhetjük a kertünkben. Kezdőknek is ajánlott. A dughagymákat március/áprilisban és augusztus/szeptemberben ültessük, magról tavasszal neveljük. Biztosítsunk számára megfelelő mennyiségű tápanyagot és vizet. Augusztustól szeptemberig szedhetjük fel, amikor a levelei elszáradnak. Levegős helyen szárítsuk meg.
A fokhagyma (Allium Sativum)
A fokhagymát már a régi egyiptomiak is hatékony szernek tartották köhögés és meghűlés ellen. Sok országban a legnépszerűbb készen kapható szer a fokhagymakivonat. Aromaanyagai csak a tüdőn és a bőrön keresztül választódnak ki, ezért a jellegzetes illat, amit a nagyobb adagban fogyasztókon érzünk. Frissen pattanásra és más fertőzött pontra dörzsöljük. Zúzva tyúkszemirtó. Erélyes csíraölő, ezért fogyasztva hatásos mellkasi fertőzések és sarjadzó gomba esetén. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a szívinfarktus veszélyét. Segít legyőzni a fertőzéseket. Az időskor közeledtével különösen fontos az egészségmegőrzésben. Tegyünk ételeinkbe vagy fogyasszunk naponta 2-3 gerezddel!
„A nyers fokhagymában gazdag étrend védelmet nyújthat a bakteriális, vírusos és gombás fertőzések ellen.
Pár tudnivaló erről a csodatevő fűszernövényről, beleértve pár tippet, trükköt és a megfelelő felhasználási módot:
– A fokhagyma nagyon alacsony kalóriatartalmú, egy gerezd ( körülbelül 3 grammos) mindössze 4 kalóriát tartalmaz .
– A fokhagyma igen gazdag forrás az immunrendszer számára szükséges B6 vitaminban.
– A fokhagyma jód szintje magas, ennek köszönhetően bizonyítottan hatásos a pajzsmirigy túlműködéses állapot kezelésében.
– A fokhagyma C-vitaminban gazdag, ami azért jó, mert a skorbutot hatásosan lehet kezelni a C-vitaminnal.
– A fokhagyma szabályozza a vércukorszintet, mivel emeli a vér inzulinszintjét.
– A fokhagyma gátolja több rákfajta kialakulását, beleértve a prosztata rákot, a mellrákot, a vastagbél rákot, a gyomorrákot és a hólyagrákot.
– A fokhagyma elősegíti a hajnövekedését és megelőzi a hajhullást.
A nyers fokhagymából készült természetes olaj a fejbe masszírozva egy hatékony gyógymód a hajhullás megelőzésére. Olíva olajjal vagy mandula olajjal keverve, pedig még hatásosabb lehet.
– A fokhagyma hatékonyan riasztja el a szúnyogokat és egyéb bogarakat.
Egy népszerű és egyszerű módszer a szúnyogok távoltatására a fokhagymával az, hogy a szúnyogok által kedvelt helyeket be kell hinteni szárított, darált fokhagymával. Az eredmény perceken belül észrevehető.
Dolgok, amiket tudnia kell a fokhagymáról…
– Kutatások bizonyítják, hogy a fokhagyma segít a babáknak a gyarapodásban a méhen belül, tehát ezzel megelőzi azt, hogy a gyermekek alacsony súllyal szülessenek.
– Ha herpesszel küzd masszírozzon mézzel elkevert fokhagymát az érintett területre, hogy megszabaduljon tőle, ez egy igen egyszerű és gazdaságos megoldás ez ellen az idegesítő probléma ellen.
– Ajánlott a fokhagyma olaj alkalmazása a szemölcsökön, ez eredményezheti a szemölcs elszáradását és leválását a bőrről. Egy másik hatásos módszer lehet, ha egy szelet fokhagymát a szemölcsre ragaszt és rajta hagyja egy napig, majd ezt megismétli 3 napot keresztül és problémája megoldódik.
– A fokhagymának nincs szüksége arra, hogy a hűtőgépben tárolják, mivel kedveli a levegő keringését és a hűtőben való tartása hatással lehet a fokhagymát körülvevő ételekre.
– A fokhagyma 300 fajtája ismert, ezekből a legtöbb már 5000 éve jelen van a földön.
– A fokhagymának saját napja is van. Április 19. a Nemzetközi Fokhagyma Nap.” /dr. Tihanyi László/
Elhelyezése és gondozása a kiskertekben:
Napos helyre, nehéz, tápanyagban gazdag talajba dugványozzuk a gerezdeket. Rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk és gyomláljuk. A sarjhagymákat ne túl mélyre helyezzük el a talajban. Ültetésének ideje: március/április és augusztus. Éréskor levelei elsárgulnak. Ekkor emeljük ki a földből a hagymákat, és levegős helyen szárítsuk meg.
A medvehagyma (Allium Ursinum)
A medvehagyma az év egyik elsőként növő, vadon termő növénye. Főleg fűszernövényként ismerjük. Leveleit a virágzás előtt szedjük, és lehetőleg frissen használjuk fel.
A fokhagymáéhoz hasonló íze van, annál enyhébb hatású, jó meghűlésre, segíti az immunrendszert. Rengeteg illóolajat és értékes ásványi sókat , cukrot tartalmaz. Vércukorszint-csökkentő, koleszterincsökkentő, mikrobaölő hatású, segít érelmeszesedés, magas vérnyomás ellen. Az egész szervezetet tisztítja. A friss leveleket salátákhoz, levesekhez adjuk.
Elhelyezése és gondozása a kiskertekben:
Árnyékos helyre ültessük. A nedves élőhelyet kedveli. Ott hamar elszaporodik, talajtakaróként nő. Csak tartós szárazság esetén öntözzük, tápoldatot nem igényel. Az avart, mint természetes téli védőréteget ne távolítsuk el róla. A virágzás után kezdődik a nyugalmi időszaka, egészen tavaszig tart. Ősszel magvetéssel, nyugalmi időszakában tőosztással szaporítsuk. A leveleket virágrügyképződés előtt szedjük, hagymáját nyáron.
Vigyázat: ne tévesszük össze a medvehagymát a hasonló kinézetű gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel! Ezek ugyanis nagyon mérgezőek.
Ne feledkezzünk meg a zöldhagymáról, póréhagymáról, gyöngyhagymáról, lilahagymáról, salátahagymáról vagy akár a metélőhagymáról sem.
Univerzális orvosság?
Univerzális orvosság? Valóban igaz, hogy a ganoderma a modern betegségek ellenszere, és „univerzális orvosság” minden betegségre? Yukio Naoi, Kiotói Egyetem Élelmiszeripari Tudományos Kutatóintézet: „A ganoderma valóban univerzális orvosság?”...
Trackback/Pingback