Vitamin

gyumolcsok

A vitaminok szerepe

Vitamin: Olyan nélkülözhetetlen, mással nem helyettesíthető szerves anyag, mely szervezetünk működésében alapvető funkciót lát el. A vitaminok többségét szervezetünk nem tudja előállítani, így ezeket növényi vagy állati eredetű táplálék formájában vesszük magunkhoz.

Bár, a vitaminok energiát nem szolgáltatnak (mint például a zsírok) viszont szerepet játszanak szervezetünk összes szabályozó funkciójában.

Ezek a szabályozó funkciók:

Az anyagcsere folyamatok optimális működése.

A sejtek és az energiaháztartás optimális működése.

A szervezet fejlődése.

A vitaminoknak zsírban vagy vízben oldódnak.

Zsírban oldódik az: A, D, E, K vitamin, és vízben oldódik a:  B1,  B2 , B3, B5, B6, B9, B10, B 12, B13, Biotin vagy H- vitamin, C – vitamin, F – vitamin, P – vitamin, U – vitamin. A zsírban oldódó vitaminok szervezetünkben elraktározódnak, így nem szükséges minden nap pótolnunk őket, ellentétben a vízben oldódóakkal. Viszont ezért a vízben oldódó vitminokat nem is lehet túladagolni, ellentétben a zsírban oldódó vitaminokkal.

A vitaminhiány:

Szervezetünk gyengébb ellenállóképességét eredményezi, így szervezetünk legyengülhet, könnyebben kaphatunk el különböző betegségeket.  Oka lehet: egyoldalú táplálkozás, ételek túlzott hőkezelése, sok mesterséges színezőanyag, ízfokozó stb. fogyasztása, egyes gyógyszerek vitaminellenes hatása, vagy a túlzott gyógyszerbevitel, a felszívódási zavarok mint pl a májfunkció zavara vagy az emésztőrendszer elégtelen működése.

Mit tegyünk a vitaminhiány megelőzése érdekébe?

Fontos a változatos étrend. Táplálkozáskutatók kihangsúlyozzák a zöldségek és gyümölcsök kiemelt fontosságát, viszont érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a mai zöldségek és gyümölcsök már közel nem tartalmazzák azt a vitaminmennyiséget, mint akár csak pár évtizeddel ezelőtt. Ezért, akinek fontos az egészsége, az ma már táplálékkiegészítőkkel is gazdagítja étrendjét. Egyik legkiválóbb lehetőség erre szuperélelmiszerek bevitele, mint pl. a spirulina.

Mi gátolhatja a vitaminok felszívódását?

A szervezetünkben lerakódott káros anyagok meggátolhatják a vitaminok felszívódását.  Szervezetünk tisztulását, így a vitaminok jobb felszívódását elősegíthetjük olyan természetes élelmiszerek elfogyasztásával, mint pl. a ganoderma lucidum vagy pecsétviaszgomba alapanyagú termékek.

Mennyi vitaminra van szükségünk?

Ez egyénenként eltérő lehet. Függ az életkortól, a nemtől, a testsúlytól, attól hogy szellemi vagy fizikai munkát végzünk-e, a táplálkozástól, a stressztől stb.

A www.naturalhelp.hu oldalon a következő táblázatot találjuk erről:

[caption id="attachment_1328" align="aligncenter" width="452"]Vitaminok Vitaminok[/caption]

Oldalunkon olyan cikkket találsz, melyekben részletesen is olvashatsz az egyes vitaminokról és a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokról.


Mit érdemes tudni a B2 vitaminról 1

  Mit érdemes tudni a B2 vitaminról? B2 vitamin, más néven riboflavin a B vitamin család tagja. Vízben oldódik, a vesén keresztül (a vizelettel) ürül ki a szervezetből, ezért pótlásáról rendszeresen gondoskodnunk kell. Miben segíti a szervezetet? Részt vesz a vörösvértestek képzésében. Segíti a máj méregtelenítését. Elengedhetetlen a sejtek légzéséhez, […]

B2 vitamin

B vitamin

Mit érdemes tudni a B vitaminról? 2

A B komplex vitamincsalád A B vitamincsaládot együttesen B komplexnek hívjuk. Tagjai a B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B10, B12. Együttesen fordulnak elő az élelmiszerekben, soha nem egyesével. Ahol az egyik fajta jelen van, ott előfordul a család többi tagja is. Hatásukat is sokkal jobban kifejtik […]


Mit érdemes tudni az A-vitaminról?

Az A-vitamin Másik nevén: retinol vagy axeroftol. A-vitamin: zsírban oldódó vitaminok közé sorolható. Szervezetünk elraktározza, tehát nem kell naponta gondoskodnunk a beviteléről. Számos anyagcsere folyamatban szerepet játszik. Szükséges például a látóbíbor képződéséhez, a bőr és a nyálkahártyák épségéhez. Előanyaga a karotin. Talán a legismertebb karotinoid a béta karotin, amely például […]

A-vitamin